Festival des Sucres

Annuellement, le Festival des sucres célèbre l’arrivée du printemps et la production du sirop d’érable manitobain.

Ouvert au public
Le samedi et le dimanche
10 h 00 à 17 h 00
Entrée gratuite

Programme scolaire

Le programme scolaire du Festival des Sucres, offre aux élèves l’occasion d’apprendre comment le sirop d’érable est produit. Ils auront le plaisir de déguster la délicieuse tire sur la neige, ils chanteront, feront une visite guidée du Musée et de la Maison Goulet, et profiteront d’une randonnée en wagon tiré par des chevaux. Des produits de sirop d’érable tel que des bonbons d’érable et du sirop d’érable seront aussi disponibles pour acheter.

Pour réserver le programme pour de votre groupe, contactez:
museestpierrejolys@live.ca

Sugar Shack

In the spring of 1986, Armand Desharnais ventured out to tap a few Manitoba Maple trees on the museum grounds. Much to his delight, clear maple water dripped out, producing fine syrup. With the help of volunteers, this slowly expanded into an annual Sugaring-Off Festival in April.

As this community festival grew, so was the need for a larger sugar-shack. In 1998, a local artist, Réal Bérard, designed this « Cabane à Sucre » and it was erected on the museum grounds. This unique building makes for an excellent gathering place for all occasions. In June 2000, the smaller, original sugar-shack, located adjacent to the newer building, was named « Cabane d’mon oncle Armand » to recognize the founder’s enthusiasm and perseverance.

Thanks to the dedication of many volunteers, the « Cabane » has become a very important part of the tourism development of our community.

The « Cabane à Sucre » hall is available year-round for private or corporate functions.

For more information regarding renting the Cabane à Sucre or other space call: 204.433.7002 or 204.792.6149.

Learn more